maanantai 2. kesäkuuta 2014

Ruokaa ja terveyttä luonnosta


Tällä viikolla vietetään ensimmäistä valtakunnallista villiyrttiviikkoa. Suomessa villiyrttien puolestapuhujina ovat jo pitkään toimineet Raija ja Jouko Kivimetsä. Heidät löytää internetistä sivustolta www.hortoilu.fi, jossa he kertovat villiyrteistä ja niiden hyödyntämisestä. Sivustolta löytää vinkkejä yrttien keräämiseen, säilöntään ja ruoanlaittoon.


Nokkosia


Suomen luonto on täynnä syötävää ja terveyttä edistäviä kasveja. Monelle tuttuja ovat sienet ja marjat, mutta yrtit lienevät jääneet vieraammiksi. Monille saattaa tulla yllätyksenä, että pihalla onkin runsain määrin syötävää, jota aikaisemmin on pitänyt arvottomina rikkaruohoina. Tunnetuimpia syötäväksi kelpaavia kasveja lienevät voikukan lehdet, nokkoset ja maitohorsmat. Luontoon jää vuosittain valtavat määrät syötäväksi kelpaavaa ravintoa. Vain murto-osa päätyy ihmisten lautasille. Suomalaiset marjat, sienet ja yrtit ovat oikeaa superfoodia ja vitamiinipommeja. On aivan turhaa tuhlata rahojaan kalliisiin ulkomaisiin vastaaviin, kun superfoodia saa omastakin pihasta.


Piharatamo


Itselleni tutuiksi yrteiksi ovat tulleet piharatamo, jonka lehdillä lapsena parantelin kutiavia hyttysen puremia, ja kuusenkerkät, joista tehdyllä siirapilla olen parannellut yskääni. Kuusenkerkkiä voi napsia suuhunsa myös suoraan puusta. Juuri tällä hetkellä kuusen oksat ovat vihreänään pieniä pehmoisia kuusenkerkkiä, mutta ne ovat jo muuttumassa vähitellen rusehtaviksi.


Kuusenkerkkiä


Aion jatkossa katsella rikkaruohojani aivan uusin silmin ja arvostavin ajatuksin. Pihalla kuljeskellessani huomasin pihamme olevan täynnä näitä syötäviä ja parantavia kasveja. Tiedän kasvien aiheuttavan ennakkoluuloja, koska ne mielletään rikkaruohoiksi ja roskakasveiksi, mutta loppujen lopuksi ne ovat kasveja aivan kuten kaupoissa myytävät yrtitkin. Toivottavasti pystymme tulevaisuudessa muuttamaan ajattelutapaamme, jotta voisimme hyödyntää näitä rikkaruohoina pitämiämme kasveja ja hyväksyä ne ravintoketjuumme. Suomestakin onneksi löytyy jo ravintoloita, jotka edelläkävijöinä ovat ottaneet villiyrttejä ruokalistalleen. Tarvitsemme varmaan enemmän villiyrttejä sisältäviä reseptejä ennen kuin kasvit päätyvät kotikeittiöihin. Alussa mainitsemallani Hortoilu.fi -sivustolla onkin mahdollista ottaa osaa reseptikilpailuun. Kilpailu on voimassa heinäkuun loppuun asti.


Kiitos, kun kävit sivuillani. Tervetuloa uudelleen!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti