Kirjoituksia käsillä tekemisestä, kädentaidoista, luovuudesta, ruoan kasvattamisesta, ekologisuudesta, luonnosta, kotoilusta, hidastamisesta ja elämänmenosta.
sunnuntai 1. maaliskuuta 2015
Kotona leivottua leipää
Silloin tällöin tulee leivottua kotona leipää, mutta valitettavasti liian harvoin. Muistan lapsuudestani, kun isovanhemmat leipoivat mummulan leivinuunissa rieskaa ja leipäjuustoa. Se oli jännittävää ja mielenkiintoista, vaikka en saanutkaan osallistua itse leipomiseen. Sain kuitenkin syödä mahani täyteen lämpimäisiä. Haluan, että myös lapseni saa ihanan muiston yhdessä leivotusta ja lämpimänä syödystä leivästä. Jälkikasvuni rakastaa leipomista, joten se on myös ihanaa yhdessäoloa. Kun leipoo ja tekee ruokansa itse, voi myös syödä taatusti puhdasta ruokaa ja välttää lisäaineita.
Lautasella takana Nallen leipäset ja etualalla kaurateeleipiä. Alkuperäinen Nallen leipästen ohje on Nalle ohrapuuropaketin kyljestä ja kaurateeleipien ohje Kaarina Roinisen kirjasta Parhaat kotileivonnaiset. Sovelsin hieman leipästen ohjetta ja jätin valkosipulijauheen pois taikinasta ja yrttiöljyn sijasta voitelin leivät ennen uuniin laittoa pelkällä rypsiöljyllä. Teeleipien ohjeessa olleen siirapin korvasin sokerilla ja jätin aniksen kokonaan pois. Alla siis ne ohjeet, joiden mukaan itse leivoin.
Nallen leipäset (12 kpl)
3 dl vettä
1 rkl sokeria
1/2 tl suolaa
2 dl ohrahiutaleita
1 ps kuivahiivaa
n. 4 dl vehnäjauhoja
1/2 dl rypsiöljyä
Taikinan annetaan kohota 30 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa. Jaa taikina 12 osaan ja taputtele jauhon avulla leivinpaperin päälle pellille pyöreiksi leipäsiksi (halkaisija noin 9 cm). Anna kohota liinan alla vielä 30 minuuttia. Painele kohonneisiin leipiin sormella koloja ja voitele leivät öljyllä. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Kaurateeleivät (2 kpl)
2 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
2 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 1/2 dl maitoa
Sekoita kuivat aineet. Lisää sokeri, öljy ja maito. Sekoita. Jaa taikina kahteen osaan pellille ja tasoittele veitsellä pyöreiksi leiviksi (halkaisija noin 20 cm). Ristikoi pinta veitsellä neljään osaan. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Herkullisia hetkiä Sinullekin, jos innostut leipomaan, ja mukavaa sunnuntain jatkoa.
Kiitos, kun kävit sivuillani. Tervetuloa uudelleen!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti