maanantai 14. heinäkuuta 2014

Miten suojautua helteellä?


Nyt alkuviikosta on luvassa lähes +30 asteen helteitä ja onhan meillä lähes yhtä kuuma viikonloppukin takana. Valitettavasti kaikille helteet eivät ole pelkkää nautintoa vaan voivat aiheuttaa osalle huonoa oloa ja vakavampiakin seurauksia. Itse nautin jossakin määrin lämmöstä, mutta iän myötä olen huomannut sietäväni helteitä yhä huonommin ja lisäksi kärsin kutiavasta aurinkoihottumasta. Sen vuoksi varaudunkin joka kesä siihen, ettei auringon porotus pääse kuumentamaan liikaa kotiamme ja oloamme.

Tavallisin virhe on avata tuuletusikkuna, jolloin lämmin ilma tulee päästettyä huoneistoon lämmittämään sisälämpötilaa. Ikkunasta virtaava ilma voi tuntua viilentävältä, mutta oikeasti se lämmittää sisäilmaa. Mikäli haluaa tuntea liikkuvan ilman viilentävän ihoaan, kannattaa hankkia tuuletin, mutta siitäkin on kuulema enemmän haittaa, jos huonelämpötila nousee yli +35 asteen.

Sälekaihtimet ja valoverhot eivät paljon auringon porotusta estä vaan ikkunaan kannattaa ripustaa kunnon verhot, jolloin sisätilat saa pidettyä hämärinä ja suhteellisen normaalilämpöisinä. Mitä vähemmän verhot läpäisevät paistetta, sen parempi. Uunin, valojen ja sähkölaitteiden turhaa käyttöä kannattaa välttää, koska nekin kuumentavat sisäilmaa. Ellei halua ihan hämärässä liikuskella, niin ehkä toimiva vaihtoehto olisi peittää eteläisen puolen ikkunat ja jättää pohjoispuolen ikkunoihin ohuemmat verhot.

Turhaa liikkumista ja fyysistä rasitusta kannattaa helteellä välttää ja pyrkiä oleskelemaan varjossa. Aurinkorasvaa, aurinkolaseja, päähinettä ja veden juomista ei sovi unohtaa. Paras keino suojautua UV-säteilyltä on vaatteet. Aurinkovoiteeksi kannattaa valita sellainen, jonka aurinkosuojakerroin on 30. Sama voide sopii myös lapselle. Aurinkovoidetta tulee lisätä monta kertaa ja aina kastumisen jälkeen. Vanhentunutta aurinkovoidetta ei kannata käyttää. Alkoholi ei ole paras mahdollinen hellejuoma, koska se poistaa kehosta nestettä ja runsain määrin nautittuna aiheuttaa huonoa oloa, joka voi moninkertaistaa helteen aiheuttaman huonon olon. Paras janojuoma on perinteisesti vesi ja sitä suositellaan nautittavaksi helteellä normaalia enemmän, varsinkin liikkuessa. Auto kannattaa pysäköidä varjoon, jos mahdollista, jolloin se pysyy sisältä melko viileänä. Tällähän ei ole niin merkitystä, jos autosta löytyy ilmastointi. Helteellä autoon ei saa jättää ketään, ei lemmikkejä eikä varsinkaan lapsia. Auto lämpenee hetkessä jopa kuumemmaksi kuin sauna ja on vaarallinen paikka helteellä.

Syömistäkään ei sovi helteellä unohtaa. Moni tuntee menettävänsä ruokahalunsa lämpimällä ilmalla eikä muista tai välitä syödä. Salaatit ja hedelmät ovat kevyttä ja maistuvaa syötävää kuumallakin ilmalla. Hikoilu poistaa elimistöstä suoloja, joten helteellä tulisi nauttia suolaistakin syötävää elimistön suolatasapainon ylläpitämiseksi. Huono olo aiheutuu usein juuri elimistön suola- ja nestetasapainon vajeesta.

Muistakaa huolehtia helteellä (ja muulloinkin) myös lemmikeistänne, lähimmäisistänne, vanhuksista, pitkäaikaissairaista ja liikuntarajoitteisista.


Kiitos, kun kävit sivuillani. Tervetuloa uudelleen!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti